Şiveydiz; Gaziantep’in yöresel yemekleri içinde coğrafi işaret tescili almış bir çorbadır. Bu çorbayı soğuk kış günlerinde antibiyotik niyetine içebilirsiniz.
Bildiğiniz gibi dünyada şehir adıyla anılan tek mutfak Gaziantep mutfağıdır. Gaziantep mutfağı 2015’te UNESCO tarafından gastronomi şehri ilan edildi. Türk mutfağının en zengin ve lezzetli mutfaklarından biridir. Kebap, lahmacun, baklava da güzel ve özeldir. Ama bunların dışında Antep mutfağında yaklaşık 500 çeşit yöresel kazan yemeği de vardır.
Ben de sizlere bir Gaziantepli olarak Gaziantep mutfağının adeta şifa deposu yemeklerinden biri olan şiveydiz tarifini anlatacağım.
Şiveydiz, genellikle kış aylarında tüketilir. Çorba olarak değil de ana yemek olarak servis edilir. Üzerine nane yakılır, yanında şehriyeli pirinç pilavıyla yenir. Hem doyurucu hem de lezzetli bir yemektir. Soğuk günlerde içinizi ısıtacak bu yemeği sık sık yapmak isteyeceksiniz.
Şiveydizin Sebzeleri Nasıl Seçilir?
Şiveydiz, Gaziantep mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Etli ve yoğurtlu bir çorba olan şiveydizin içinde yeşil soğan, yeşil sarımsak, pırasa gibi soğangiller familyasının bir çok üyesi de vardır.
Özellikle yeşil soğan ve yeşil sarımsak yemeğin kendine has tadını verir. Aslına bakarsanız bu yeşilliklerin belli bir ölçüsü yok. Yani diyelim ki markette yeşil sarımsak taze ve güzel, soğansa bayat, o zaman sarımsağını daha fazla, soğanını daha az koyabilirsiniz. Ya da diyelim ki bunlardan birini bulamadınız, onun yerine pırasa koyabilirsiniz. Bu sebzeleri de gelişigüzel değil benzer boylarda ve anlatacağım şekilde seçmelisiniz.
Antep şiveydizinde; yeşil soğanların yeşilleri ayrılır, sadece beyaz kısımları kullanılır. Bu sebeple taze soğan alırken beyaz kısımları uzun olanlardan seçmelisiniz. Yeşil sarımsağın da aynı şekilde yeşilleri ayrılıp kalın kısmı kullanılır. Soğan da sarımsak da çok ince ya da çok kalın seçilmez. Parmak kalınlığında olabilir. Eğer pırasa da katmak istiyorsanız pırasayı, soğan ve sarımsaklarla aynı kalınlıkta seçmeniz gerekir.
Gaziantep mutfağından bir başka lezzet olan Antep Usulü Kuru Dolma Tarifini de denemenizi öneririm.
Şiveydiz Tarifi:
- Şiveydiz tarifi için et ve nohutu haşlayın. Antep’te genellikle koyun eti kullanırız. Siz ister kuşbaşı ister kemikli et kullanabilirsiniz. Kaynarken köpükleri (kefini) alın. Bir yandan da sebzelerin hepsini 3 parmak uzunluğunda (3-4cm) kesin.
- Et ve nohut pişince sebzeleri ve tuzunu ekleyin. İyice yumuşayana kadar pişirin.
- Terbiyesi için süzme yoğurda tuz ve 1 yumurta sarısı ekleyip, homojen oluncaya kadar karıştırın.
- Yemeğin sıcak suyundan 1’er kepçe ekleyerek karıştırın. Bu şekilde terbiyeyi yemekle yaklaşık sıcaklığa getirmiş olacaksınız. Bu aşamaya dikkat edin yoksa yemeğiniz kesilebilir.
- Yoğurtlu terbiyesini verdikten sonra üzerine naneli karabiberli yağ yakıp dökerek servis edebilirsiniz.
Yemek hazır, afiyet olsun!
Şiveydiz Tarifi – Antibiyotik Çorbası
Ingredients
- ½ su bardağı nohut 60-70g
- 500 g kuşbaşı et tercihen koyun eti
- 1 demet yeşil soğan
- 1 demet yeşil sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz tepeleme
Yoğurtlu Terbiye
- 900 g süzme yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı tuz
Naneli Yağ
- ½ su bardağı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
Instructions
- Et ve nohutu haşlayın. İster kuşbaşı ister kemikli et kullanabilirsiniz. Kaynarken köpükleri (kefini) alın.
- Bir yandan da sebzelerin hepsini 3 parmak uzunluğunda (3-4cm) kesin. Et ve nohut pişince sebzeleri ekleyin. İyice yumuşayana kadar pişirin.
- Terbiyesi için süzme yoğurda tuz ve 1 yumurta sarısı ekleyip, homojen oluncaya kadar karıştırın.
- Yemeğin sıcak suyundan 1’er kepçe ekleyerek karıştırın. Terbiyeyi yemekle yaklaşık sıcaklığa getirmelisiniz, yoksa kesilir.
- Terbiyesini verdikten sonra üzerine naneli karabiberli yağ yakıp dökerek, şehriyeli pilav eşliğinde servis edebilirsiniz.