Etli Güveç Tarifi; etin, sebzelerin ve baharatların muhteşem uyumunu bir araya getirecek. Ön pişirme yapmadan hazırlayacağımız bu yemeğin tamamı güveçte pişecek. Hem basit hem de gösterişli sunumuyla sofranıza otantik bir hava katacak. Hamur ya da kağıt dahi kullanmanıza gerek yok.
Türk mutfağının zenginliklerinden biri olan etli güveç tarifinin kökeni Osmanlı İmparatorluğu’na dayanır.
Güveç, Türk mutfağının köklü geçmişine sahip olan ve Orta Doğu ve Akdeniz mutfağında da yaygın olarak kullanılan bir pişirme kapıdır. Güveç kelimesi, Arapça kökenli olan “gawwaz” kelimesinden türemiştir. “Gawwaz”, Arapça’da “kap” veya “kâse” anlamına gelir. Güveç, içerisinde yiyecek pişirilen, genellikle kulplu, yuvarlak veya oval bir pişirme kabıdır.
Güveçler, çömlek, seramik veya toprak gibi malzemelerden yapılır. Bu malzemeler, yemeğin dengeli bir şekilde pişmesini sağlar ve içerisindeki sıvının buharlaşmasını önleyerek yemeğin lezzetini ve besin değerini korur. Ayrıca, güveçlerin gözenekli yapısı, yemeğin içindeki suyun yavaşça buharlaşmasını sağlar, böylece yiyeceklerin kendi sularında pişmelerine olanak tanır.
Gaziantep Mutfağı’dan tarifler için buraya tıklayınız.
Etli Güveç Tarifi Nasıl Yapılır?
Adım 1: Yumuşacık pişirebilmek için öncelikle etleri marine edeceğiz. Bunun için öncelikle etleri ayıklayıp kuşbaşı doğrayın. Kuşbaşı yani sotelikten büyük, yemeklikten küçük olması gerek.
Adım 2: Sonra pul biber, kekik, karabiber, zeytinyağı ve çok az domates ve biber salçası koyun. Ayran, kefir, yoğurt ya da yoğurt suyundan hangisi varsa yarım çay bardağı kadar ekleyin. Bu aşamada tuz koymayın.
Adım 3: Tüm malzemeleri iyice harmanlayın. Etin iyi marine olması için elinizle ete güzelce masaj yapmanız gerek. Sonrasında streç filmle örtün ve buzdolabında 1-2 saat kadar dinlendirin.
Adım 4: Pişirmeye yakın sebzeleri doğramaya başlayın. Sarımsakları küçükse bütün koyun, büyük olanları da 2′ veya 3′ bölün. Önemli olan nokta dişe gelir büyüklükte olması.
Adım 5: Biberleri ince ince doğrayın. Domatesleri de küçük küpler şeklinde doğrayın. Domatesler etin kurumadan suyunda pişmesi için oldukça elzem. Bu tarifte yok ama dilerseniz soğan ve mantar da kullanabilirsiniz.
Adım 6: Pişirmeden önce sebzeleri etlerle buluşturun. Tuzunu da ekledikten sonra güzelce karıştırın ve çömleklere paylaştırın. Üzerine 1’er tatlı kaşığı tereyağı ile lezzeti artırabilirsiniz.
Adım 7: Pişirme faslında yüzünün yanmasından korkuyorsanız mayasız hamur veya yağlı kağıt örtebilirsiniz. Aslında hiç gerek yok. Bu tarifte de kullanmadık. Dikkat etmeniz gereken etin yüzü güzelce kızardıktan sonra alt üst ayarı kapatıp yalnızca alt fanı kullanmanız. Bu şekilde fazla kızartmanını önüne geçmiş olursunuz. Resimlerde de gördüğünüz gibi yanma ya da fazla pişme söz konusu değil. Etler oldukça sulu ve lezzetli pişmiş.
Etli güveç tarifi mutlaka denemeniz gereken hem lezzetli hem de pratik bir tarif. Mutlaka deneyin. Güveç yemekleri kolayca soğumayacağından yerken dikkat etmeyi unutmayın!
Etli Güveç Tarifi
Malzemeler
Et Marinasyon:
- 1 kg kuşbaşı doğranmış et dana veya koyun
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- ½ çay bardağı ayran 4 yemek kaşığı
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı pul biber silme
Sebzeler:
- 1 baş sarımsak
- 2 adet kapya biber
- 3 adet sivri biber
- 2 adet domalık biber
- 2 adet domates
En Son Eklenecekler:
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Talimatlar
- Etleri ayıklayıp kuşbaşı doğrayın. Kuşbaşı yani sotelikten büyük, yemeklikten küçük olması gerek.
- Sonra pul biber, kekik, karabiber, zeytinyağı ve çok az domates ve biber salçası koyun. Ayran, kefir, yoğurt ya da yoğurt suyundan hangisi varsa yarım çay bardağı kadar ekleyin. Bu aşamada tuz koymayın.
- Tüm malzemeleri iyice harmanlayın, streç filmle örtün ve buzdolabında 1-2 saat kadar dinlendirin.
- Pişirmeye yakın sebzeleri doğramaya başlayın. Sarımsakları küçükse bütün koyun, büyük olanları da 2′ veya 3′ bölün.
- Biberleri ince ince doğrayın. Domatesleri de küçük küpler şeklinde doğrayın.
- Pişirmeden önce sebzeleri etlerle buluşturun. Tuzunu da ekledikten sonra güzelce karıştırın ve çömleklere paylaştırın.
- Üzerine 1’er tatlı kaşığı tereyağı ile lezzeti artırabilirsiniz.
- Çömlekleri bir fırın tepsisi üzerine dizin ve alt-üst ayarda 200℃ ısınmış fırına verin.
- Etin yüzü güzelce kızardıktan sonra alt üst ayarı kapatıp yalnızca alt fanı kullanın. 30-40 dakika civarında pişmiş olur.