Home / Blog-tr / KETO FLU NEDİR?
keto-flu-nedir

KETO FLU NEDİR?

Keto flu için ketojenik diyetin geçici bir yan etkisi diyebiliriz. Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren bir beslenme planıdır. Bu diyet, vücudun enerji kaynağı olarak yağları kullanmasını sağlar. Ancak, vücut karbonhidrat alımını sınırladığında ve ketozise girdiğinde, bazı insanlar ketojenik diyetin yan etkilerinden biri olan “keto flu” adı verilen bir durumu yaşarlar.

For English Click!

Ketojenik diyet nedir, mekanizması nasıl işler, kimler keto yapabilir gibi konularda ayrıntılı bilgi için KETOJENİK DİYET: Keto Diyeti Nedir Nasıl Yapılır? başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

Keto flu ya da keto gribi, bazı kişilerin ketojenik diyete ilk başladıklarında deneyimlediği bir dizi semptomu ifade eder. Bu semptomlar genellikle geçicidir ve düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı diyete geçişin ilk aşamalarında ortaya çıkabilir.

Vücut, geleneksel olarak karbonhidratları enerji kaynağı olarak kullanırken, ketojenik diyette keton cisimcikleri adı verilen moleküller üreterek yağları enerji kaynağı olarak kullanır. Bu geçiş sürecinde, vücut bazı değişikliklerle başa çıkmak zorunda kalır.

“Keto gribi” terimi biraz yanlış bir isimdir, çünkü bu gerçek bir hastalık değil, daha ziyade vücudun makro besin alımındaki değişikliklere uyum sağlamasıyla ilişkili yan etkilerin bir toplamıdır.

Bahsedeceğim semptomlar herkeste kesinlikle olacak diye bir kaide yok. Keto flu belirtilerini hiç yaşamadan ketosise geçenler de oldukça çoğunlukta.

keto-flu-semptomlari

Semptomları Nelerdir?

Özellikle diyete başladıktan sonraki ilk birkaç gün yaşayabileceğiniz semptomlar herkes için farklılık gösterir. Ancak aşağıdaki belirtiler en yaygın görülenleridir:

bas-agrisi-bas-donmesi
  • Baş ağrısı: Keto flu, baş ağrısı ile başlayabilir ve şiddetli olabilir. Bu durum keto diyetinin ilk aşamalarında sıvı ve elektrolit dengesinin değişmesinden kaynaklanır.
  • Baş dönmesi: Ketonun yaygın bir yan etkisidir çünkü aşırı düşük karbonhidratlı bir diyet kan şekeri seviyenizi büyük ölçüde azaltır. Elektrolit seviyelerindeki, özellikle de sodyumdaki değişiklikler, baş dönmesi hissine katkıda bulunabilir.
  • Konsantrasyon zorluğu: Bazı kişiler, ketojenik diyetin ilk aşamalarında odaklanmada veya “beyin bulanıklığı” yaşayabilirler.
  • Yorgunluk ve halsizlik: Vücudun enerji kaynağı olarak yağları kullanmaya başlamasıyla birlikte enerji düzeyleri düşüp, kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder. Birçok kişi ketojenik diyetin ilk günlerinde kendini yorgun ve enerjisiz hisseder.
  • Bulantı: Ketojenik diyetin başlangıcında bazı insanlar bulantı hissi yaşarlar. Bu durum, vücudun ketozise geçiş sürecinden kaynaklanır. Vücudunuz alışana kadar bulantınız olması normal. Bazı insanlar mide rahatsızlığı yaşayabilir. Bu, vücudun daha yüksek yağ alımına uyum sağlamasının bir sonucu olabilir.
ketojenik-diyet-yorgunluk
keto-gribi-uykusuzluk-kramp
  • İştah değişiklikleri: Keto flu sırasında iştah değişiklikleri yaşanır. Bazı insanlar iştahlarının azaldığını, bazıları ise arttığını rapor etmiştir.
  • Uyku sorunları: Ketojenik diyetin başlangıcında uyku sorunları yaşayabilirsiniz. Bu durumu, vücudun enerji kaynağının değişmesiyle ilişkilendirebiliriz.
  • Kas krampları: Elektrolit dengesindeki değişiklikler, özellikle düşük potasyum ve magnezyum seviyeleri kas kramplarına yol açar. Gün aşırı maden suyu tüketmenizi öneririm.
  • Sinirlilik ve ruh hali değişimleri: Yeni bir diyete uyum sağlamak ruh halinizi etkiler ve bazı kişiler sinirlilik veya ruh halinde değişiklikler yaşarlar.
  • Kaşıntı (Keto rash): Genelde boyunda, göğüste ve sırtta görülen sebebi bellisiz kaşıntılardır. Diyet esnasında karaciğer birnevi detoks yaptığı için bu durum yaşanır. Bu kaşıntı birkaç gün veya birkaç hafta içinde kendiliğinden geçiyor. Eğer geçmezse diyeti bırakmanızı öneririm.
keto-rash-kasinti

Keto Flu ile Başa Çıkma Yolları

Keto flu semptomları rahatsızlık verici olmakla beraber genellikle geçicidir ve birkaç gün veya hafta içinde kaybolur. İşte bu belirtilerle ile başa çıkmak için bazı öneriler:

  • Su tüketimini artırma: Vücuttaki elektrolit dengesini korumak için yeterli miktarda su içmek önemlidir.
  • Elektrolit takviyesi: Keto flu semptomlarını hafifletmek için elektrolit takviyeleri alabilirsiniz. Potasyum, sodyum ve magnezyum gibi elektrolitlerin seviyelerini kontrol etmek önemlidir. Özellikle başlarda tuz tüketiminizi arttırmanız bu dengeyi sağlamanıza yardımcı olur. Tuzu kaya tuzu veya deniz tuzu tercih etmeniz mineral alımınıza destek olur.
  • Yeterli uyku almak: Vücudun enerji kaynağının değişmesiyle birlikte uyku düzeninin etkilenmesi normaldir. Yeterli uyku almak, keto flu semptomlarını hafifletir.
  • Yeterli protein alımı: Ketojenik diyetin protein alımını sınırlaması nedeniyle yeterli miktarda protein almak önemlidir. Çünkü protein, kas kütlesini korumaya yardımcı olur. Ama kararında almanız gerekiyor. Ne fazla ne eksik.
  • Yavaşça başlamak: Ketojenik diyete yavaşça başlamak ve karbonhidrat alımını kademeli olarak azaltmak, keto flu semptomlarını hafifletir. Diyete karbonhidrat alımınızı azaltarak yavaşça adapte olursanız keto flu yaşamadan ketozise girebilirsiniz.

Ketojenik diyette hangi gıdaları tüketebileceğinizi görmek için Ketojenik Diyette Ne Yenir | Örnek Listeli isimli yazımı okuyabilirsiniz.

Ketojenik diyet; kilo verme, enerji düzeylerini artırma ve bazı sağlık durumlarını iyileştirme konusunda etkilidir. Ancak, keto flu gibi yan etkileri de göz önünde bulundurmak önemlidir. Eğer keto flu semptomları şiddetli ise veya uzun süre devam ediyorsa, bir sağlık uzmanına danışmalısınız.

Herkesin bu semptomları yaşamayacağını ve şiddetin ve sürenin kişiden kişiye değişebileceğini unutmayın. Uygun sıvı alımı ve elektrolit alımı bu semptomların bazılarının hafifletilmesine yardımcı olur. Keto flu riskini en aza indirmek için, iyi sıvı alımı, yeterli miktarda elektrolit (sodyum, potasyum ve magnezyum) alımının sağlanması ve ani değişiklikler yapmak yerine yavaş yavaş ketojenik diyete geçiş yapılması gereklidir. Semptomların devam etmesi veya şiddetli olması durumunda bir sağlık uzmanına danışmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2024 AldenteChef