Home / Ana Yemek / Zeytinyağlı Kabak Dolması (Antep Usulü)
zeytinyagli-kabak-dolmasi

Zeytinyağlı Kabak Dolması (Antep Usulü)

Zeytinyağlı kabak dolması, Türk mutfağının sevilen ve geleneksel lezzetlerinden biridir. Bu yemeğin kökenleri Osmanlı İmparatorluğu’na dayanır ve genellikle yaz aylarında taze kabakların bol olduğu zamanlarda yapılır. Zeytinyağlı kabak dolması, hafif ve sağlıklı bir yemek olmasıyla öne çıkar. Hem sıcak hem soğuk yemesi ayrı keyiflidir. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek tüketmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Click For English

Zeytinyağlı yemekler, Anadolu ve Osmanlı mutfağının önemli bir parçasıdır. Bu yemekler genellikle zeytinyağı ile pişirilip, içerisinde et olmaz. Zeytinyağlı kabak dolması da bu geleneksel yemeklerden biridir ve Türk mutfağında uzun bir geçmişe sahiptir. Kabak dolması tarifi, zamanla farklı bölgelere göre çeşitlenmiş olsa da temel malzemeleri ve zeytinyağının önemi genellikle korunmuştur.

Gaziantep usulü zeytinyağlı kabak dolması tarifinin farkı ise diğer Antep usulü dolmalarda olduğu gibi içerisinde kimyon, nane, dereotu, maydanoz gibi baharatlar ve sebzeler kullanılmamasıdır. Antep usulünde dolmalar nar ekşili olur. İç harcına pirinç de bulgur da kullanabilirsiniz. Dolmanın harcı iyi pişirilir. Dişe dokunur şekilde aldente bırakılmaz. Bu tarifi hazırlarken hem kabak hem de Antep biberi dolmasını beraber pişirdim. Siz sadece kabak kullanarak yapabilirsiniz.

Gaziantep mutfağına ait yemek tarifleri için buraya tıklayın.

biber-kabak-dolmasi

Zeytinyağlı Kabak Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı kabak dolması yapmak için gerekli malzemeler genellikle şunlardır:

  • Küçük boy kabaklar
  • İç harcı için pirinç, soğan, sarımsak, salçalar, nar ekşisi (pirinç olarak suyu bol çeken baldo pirinç kullanmanızı tavsiye ederim)
  • Zeytinyağı (yüksek kalite tercih edin)
  • Limon suyu veya limon tuzu
  • Tuz, karabiber, pul biber

1.Adım:Küçük boy kabakların sap kısımlarını kesin. Sonra kapak olarak kullanmak için bir dilim kesip kenara koyun ve içlerini oyun. Oyduğunuz kabakların içine biraz tuz ve karabiber ekeleyin.

***Not:Kabakların kabuklarını güzelce inceltin. Kabağı kalın oyarsanız zor pişer. Kapak olarak kabak dilimi yerine domates dilimi de kullanabilirsiniz, tercihinize kalmış.

domalik-yesil-kabak
dolma-kapagi

2.Adım: İç harcı için pirinci iyice yıkayın. Bir karıştırma kabına ince doğradığınız soğan, sarımsak, salçalar, bahatlar, nar ekşisi ve zeytinyağını ekleyin. Üzerine pirinci ilave edip karıştırın. İç harcı pişirmenize gerek yok.

dolma-ici
antep-usulu-dolma-ici

3.Adım: Hazırladığınız harcı oyduğunuz kabakların içine doldurun. Pirinçler pişip şişeceği için, yarısına kadar doldurmanız yeterli. Fazla doldurursanız harc kabağın dışına taşar. Doldurduğunuz kabakları dik bir şekilde tencereye dizin.

antep-usulu-kabak-dolmasi
kabak-dolmasi

4.Adım: Dolmaların üstüne dolma taşı veya porselen bir tabak kapatın. Tabağın üstüne tuz ve limon tuzunu koyup, kaynar suyu üzerine dökün. Bu şekilde tencerenin her yerine eşit dağılırlar. Kaynar su kabakların üzerini geçmeli.

dolma-tarifi
kabak-dolmasitarifi

5.Adım: Tencerenin kapağını kapatıp kaynara çıkarın ve altını kısın. 1 saat sonra pişme durumunu kontrol edin. Resimdeki dolmalar 1 saat 15 dakikada pişti.

6.Adım: Zeytinyağlı kabak dolmasını ister sıcak ister soğuk tüketebilirsiniz. İdeal olarak soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurtla denemenizi tavsiye ederim.

zeytinyagli-kabak-dolmasi

Zeytinyağlı kabak dolması, hem göz dolduran sunumuyla hem de lezzetiyle sofraların vazgeçilmezlerinden biridir. Hem sağlıklı hem de doyurucu olan kabak dolmasını bu tarife göre hazırlayarak Antep usulünü de deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

zeytinyagli-kabak-dolmasi

Zeytinyağlı Kabak Dolması (Antep Usulü)

aldentechef.com
Hem sıcak hem soğuk yemesi ayrı keyifli olan kabak dolmasını, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek tüketmenizi tavsiye ederim.
Hazırlama Süresi 30 dakika
Pişirme Süresi 1 saat 15 dakika
Toplam Süre 1 saat 45 dakika
Kategori Ana Yemek, Sebze Yemekleri, Tüm Tarifler
Mutfak Gaziantep Mutfağı, Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişilik
Kalori 210 kcal

Malzemeler
  

  • 21 adet küçük boy kabak (ben 13 kabak, 8 küçük biber kullandım )

Dolma İçi:

  • 1 büyük boy soğan (ince doğranmış)
  • 12-13 diş sarımsak (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı biber salçası (tepeleme)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası (tepeleme)
  • 2 yemek kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • ¾ su bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı pirinç

Pişirirken:

  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu (veya 1 limonun suyu)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • kaynar su (aldığı kadar)

Talimatlar
 

  • Küçük boy kabakların sap kısımlarını kesin. Sonra kapak olarak kullanmak için bir dilim kesip kenara koyun ve içlerini oyun. Oyduğunuz kabakların içine biraz tuz ve karabiber ekeleyin.
  • İç harcı için pirinci iyice yıkayın. Bir karıştırma kabına ince doğranmış soğan, sarımsak, salçalar, bahatlar, nar ekşisi ve zeytinyağını ekleyin. Üzerine pirinci ilave edip karıştırın. İç harcı pişirmenize gerek yok.
  • Hazırladığınız harcı oyduğunuz kabakların içine doldurun. Pirinçler pişip şişeceği için, yarısına kadar doldurmanız yeterli. Doldurduğunuz kabakları dik bir şekilde tencereye dizin.
  • Dolmaların üstüne dolma taşı veya porselen bir tabağı ters kapatın. Tabağın üstüne tuz ve limon tuzunu koyup, kaynar suyu üzerine dökün. Bu şekilde tencerenin her yerine eşit dağılırlar. Kaynar su kabakların üzerini geçmeli.
  • Tencerenin kapağını kapatıp kaynara çıkarın ve altını kısın. 1 saat sonra pişme durumunu kontrol edin.

Notlar

***Kabakların kabuklarını güzelce inceltin. Kabağı kalın oyarsanız zor pişer. Kapak olarak kabak dilimi yerine domates dilimi de kullanabilirsiniz, tercihinize kalmış.
***Zeytinyağlı kabak dolmasını ister sıcak ister soğuk tüketebilirsiniz. İdeal olarak soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurtla denemenizi tavsiye ederim.
Etiket kabak dolması, kabak dolması tarifi, zeytinyağlı kabak dolması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarif Değerlendirmesi




© 2024 AldenteChef