Home / Ana Yemek / Tepside Pizza (Taş Fırın Lezzetinde)
tepside-pizza-tarifi

Tepside Pizza (Taş Fırın Lezzetinde)

Tepside pizza tarifiyle, kendi mutfağınızın rahatlığında ağız sulandıran bir pizza yapabilirsiniz. Daha önceden hiç pizza hamuru yapmadıysanız dahi, adım adım açıkladığım bu tarifle mükemmel derecede çıtır ve lezzetli bir pizza yaparak herkesi şaşırtabilirsiniz.

For English Click!

Ben pizza hamurunu orjinaline uygun olarak mayalı yapmayı tercih ediyorum. Mayalı hamurla yapılan pizzalar kesinlikle dışarıdan aldıklarımızla yarışıyor. Bu tarifte instant maya kullanacağım.

Tepside pizza yapmanın en güzel yanlarından biri, malzemeleri özgürce düzenleyebilmenizdir. Her dilimi farklı malzemelerle doldurabilir, kenarları sade değil de susamlı yapabilir, böylece bir tepside değişik pizzalar türetebilirsiniz. Bu şekilde klasik pizza tariflerinden farklı bir deneyim elde etmiş olursunuz. Kendi benzersiz pizza şaheserinizi yaratmak için farklı malzemeler ve soslar denemekten çekinmeyin. İster klasik bir Margherita pizzasını ister Meksika tarzı bir pizzayı tercih edin, olasılıklar sonsuz.

Tepside Pizza Tarifi

tepside-pizza-tepsi-pizzasi-tarif

Evde Pizza Hamuru Nasıl Yapılır?

  • Mayalı pizza hamurunu yapmak için bir kaba ılık-sıcak su koyun. Su parmağınızı soktuğunuzda biraz yakacak sıcaklıkta olmalı. İnstant mayayı da koyduktan sonra, mayanın çalışmasını desteklemek için şeker ekleyin.
  • 5-10 dk mayanın aktifleşmesini bekleyin. Köpürmeye başladıysa maya aktif demektir. Tuzunu da koyduktan sonra azar azar ununu ekleyin.
pizza-hamuru-instant-maya
tepside-pizza-hamuru
  • Hamur toparlayıp ele yapışan bir kıvama gelecek. Artık yağını koyabilirsiniz. Önce yağ ve hamur özleşleşmeyecek gibi gelse de yoğurdukça homojen bir kıvam alır.
  • Hamuru birkaç kere, arasında hava boşluğu bırakacak şekilde ekmek hamuru katlar gibi katlayın. Bu aşamada üzerine ince bir tabaka yağ sürebilirsiniz. Üzerini streç filmle kaplayın ve sıcak bir yere koyun. (Vaktiniz yoksa fırında hızlı mayalama yöntemi için notlara göz atın)
tepsi-pizzası-hamuru
pizza-hamuru
  • Minimum 30dk (hava sıcaklığına göre değişir) bekletin. Pizza hamurunuz en azından 2 katı büyüklüğüne ulaşmalı. (Ben kışın yaptığım için 1-2 saat kadar beklettim)
  • Kullanacağınız fırın tepsisine biraz irmik ve mısır unu serpiştirin. Böylece daha çıtır bir taban elde edebilirsiniz. Tepsiye yağ sürmenize ya da yağlı kağıt kullanmanıza gerek yok.
  • Yeterli süreyi bekledikten sonra önce elinizi yağlayın. Sonra streç filmi açıp önce elinizle hamuru toparlayın. Tekrar yoğurmanıza ya da havasını almanıza gerek yok. Elinizle porsiyonlayıp hemen tepsiye koyabilirsiniz. (Ben bu tarifle ince tabanlı 2 tepsi pizza yapıyorum. Tabanı kalın seviyorsanız hamurun tamamını tek tepside kullanabilirsiniz)
mayali-hamur
tepsi-pizzasi
  • Pizza hamurunu parmaklarınızla pide gibi açmalısınız. Elinizle sağa sola çekiştirerek de açabilirsiniz. Zaten mayalı bir hamur olduğu için oldukça esnek. Merdaneye, oklavaya hiç gerek yok.
  • Hamuru açarken hava kabarcıklarını patlatmamaya özen gösterin. Saatle kabarsın diye beklediğiniz hamura çatalla delikler açıp havasını almayın. Böylece göz göz pişen harika bir pizza tabanınız olur. Bu aşamada üzerini nemli bezle örtüp 10-15 dakika kadar tepsi mayası yapmanızı öneririm. Aceleniz varsa bu kısmı es geçebilirsiniz.
tepside-pizza-tabani
tepsi-mayasi
  • Hamuru tepside açtıktan sonra üzerine dilediğiniz sosu sürebilirsiniz. Ben kendi yaptığım domates sosunu direkt kullandım.
  • Sonrasında koyacağınız malzemelerin tabana tutunması için az bir miktar peynir serpiştirin. Üzerine de sevdiğiniz malzemeleri koyun. Ben Meksika esintili bir pizza olması için mantar, jalapeño turşusu, mısır ve sucuk kullandım.
firin-tepside-pizza
ev-pizzasi

Tepside Pizza Taş Fırın Lezzetinde Nasıl Pişirilir?

Pizzayı fırında pişirirken bir kaç küçük detaya dikkat ederseniz, pizza taşı bile kullanmadan en fırınınızda taş fırın lezzetini yakalayabilirsniz.

  • Pizzayı 230-250 dereceye (olabildiğince yüksek) ısınmış fırına önce en alt göze yani tabana en yakın kısma koyun. Fırına göre değişerek, 5-10 dakika kadar (pizzanın tabanı kızarana kadar) kontrollü pişirin.
  • Tabanı kızaran pizzayı bu sefer fırının en üst gözüne koyun. Kaşarlar eriyip altın rengini alınca çıkarın.
  • Tepside pizzanız hazır. Afiyet olsun!
tepsi-pizzasi-ev-yapimi-pizza

– Sık Sorulan Sorular –

Tepside Pizza Yaparken Fırın Tepsisi Yağlanır mı?

Kullanacağınız fırın tepsisine biraz irmik ve mısır unu serpiştirin. Böylece daha çıtır bir taban elde edebilirsiniz. Tepsiye yağ sürmenize ya da yağlı kağıt kullanmanıza gerek yok.

Ev Fırınında Pizza Kaç Derecede Pişer?

Taş fırında pişmiş gibi olması için fırını 250 derece gibi çok yüksek bir ısıya getirmeniz ve önden ısıtmanız gerek. Ben genelde alt üst fanlı pişiriyorum.

Ev Fırınında Pizza Nasıl Pişirilir?

Tepside pizzayı önce en alt göze yani tabana en yakın kısma koyun. Fırına göre değişerek, 5-10 dakika kadar (altına baktığınızda pizzanın tabanı kızarmış olmalı) kontrollü pişirin.

Tabanı kısmen kızarmış olan pizzayı bu sefer fırının en üst gözüne koyun. Malzemeler pişip kaşarlar kızarana kadar pişirin. Taş fırın lezzetinde tepside pizzanız hazır.

Pizza hamuru Buzlukta Saklanır mı?

Pizza hamurunun fazlasını dondurucuyada saklayabilirsiniz. Tüm malzemelerini koyup hamuru meydana getirdikten sonra, porsiyonlayıp buzluk poşetinde ya da kilitli poşette derin dondurucuya koyabilirsiniz. Hamuru daha mayalanmadan kaldırmanız gerekiyor.

Pizza hamurunu kullanmak istediğiniz zaman, oda sıcaklığına gelmesini beklemeniz yeterli. Oda sıcaklığına geldiğinde mayalar kendiliğinden çalışmaya başlayacak ve hamuru kabartacaktır.

Hamur Nasıl Hızlı Mayalanır?

Yeterli vaktiniz olmadığı halde poğaçaya benzemeyen lezzetli bir pizza yemek için anlatacağım yöntemi kullanabilirsiniz. Fırında mayalama yöntemini sıklıkla kullanırım. Özellikle kışları bu yöntemi kullanmak çok pratik oluyor. Çünkü yazın 30 dakikada mayalanan hamur kışın 2 saat istiyebiliyor.

Fırında mayalama için hamuru koyduğunuz kabın ağzı streç film ya da nemli bir örtüyle kapalı olmalı. Fırınınızı önceden 50 dereceye ısıtmanız gerek. Daha yüksek dereceler ayarlamanıza gerek yok. Hamuru pişirmiyoruz sadece sıcak tutmamız yeterli. Tabana bir kaba su koyanlar da var ben gerek görmüyorum. 50 dereceye ısıttığınızdan emin olunca fırın kapatın ve pizza hamurunu hızlıca orta rafa yerleştirin.

Dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var. Hamur 2 katına ulaştığında artık işlemeye başlayabilirsiniz. Çok fazla mayalamak iyi bir şey değildir. Aşırı fermantasyon hamurda ağır bir koku meydana getirir ve hazımsızlık yapabilir.

Artık en sevdiğiniz pizzacıya rakip olabilecek lezzetli bir ev yapımı pizzanın tadını çıkarabilirsiniz! Çıtır kenarlı, bol soslu, sünen peyniri ile en yapımı tepside pizzanız kesinlikle pizza isteğinizi tatmin edecektir.

Bu nedenle, bir dahaki sefere pizza havasında olduğunuzda, paket servisi atlayın ve evde yapmayı deneyin. Malzemelerinizi toplayın, basit adımları izleyin ve ailenizi ve arkadaşlarınızı etkileyecek ev yapımı pizzanın tadını çıkarmaya hazırlanın.

Peynir Tabanlı Ketojenik Pizza tarifi için bağlantıya tıklayın.

sheet-pan-pizza

Tepside Pizza – Az Malzemeyle 2 Tepsi Pizza!

aldentechef.com
Taş fırın lezzetinde tepside pizza tarifi ile kendi mutfağınızda çıtır ve lezzetli bir pizza hazırlayabilirsiniz.
Hazırlama Süresi 20 dakika
Pişirme Süresi 20 dakika
Mayalanma Süresi 1 saat
Toplam Süre 1 saat 40 dakika
Kategori Ana Yemek, Tüm Tarifler
Mutfak İtalyan Mutfağı
Porsiyon 6 kişilik
Kalori 134 kcal

Malzemeler
  

Tepside Pizza Hamuru:

  • 1+¼ su bardağı ılık-sıcak su 300ml
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
  • ¾ tatlı kaşığı tuz
  • 2+⅔ su bardağı un aldığı kadar
  • 3 yemek kaşığı yağ

Diğer Malzemeler:

  • domates sosu
  • mısır
  • jalapeño turşusu
  • mantar
  • sucuk
  • rendelenmiş kaşar peyniri

Talimatlar
 

Pizza Hamuru:

  • Bir kaba ılık-sıcak su koyun. Su parmağınızı soktuğunuzda biraz yakacak sıcaklıkta olmalı. İnstant mayayı da koyduktan sonra, mayanın çalışmasını desteklemek için şeker ekleyin.
  • 5-10 dk mayanın aktifleşmesini bekleyin. Köpürmeye başladıysa maya aktif demektir. Tuzunu da koyduktan sonra azar azar ununu ekleyin.
  • Hamur ele yapışan bir kıvama gelmeli. Yağını koyun ve homojen bir kıvam alana kadar yoğurun.
  • Hamuru arasında hava boşluğu bırakacak şekilde ekmek hamuru katlar gibi katlayın. Üzerine ince bir tabaka yağ sürebilirsiniz. Üzerini streç filmle kaplayın ve sıcak bir yere koyun. (Hızlı mayalama yöntemi için notlara göz atın)
  • Minimum 30dk (hava sıcaklığına göre değişir) bekletin. Pizza hamurunuz en azından 2 katı büyüklüğüne ulaşmalı.

Tepside Pizza Yapımı:

  • Kullanacağınız fırın tepsisine biraz irmik ve mısır unu serpiştirin.
  • Elinizi yağlayın ve mayalanmış hamuru tekrar yoğurmayın. Sadece toparlayıp porsiyonlayın ve tepsiye koyun. (İnce tabanlı yapacaksanız hamuru 2'ye bölün)
  • Pizza hamurunu parmaklarınızla pide gibi açın. Elinizle sağa sola çekiştirerek de açabilirsiniz.
  • Bu aşamada üzerini nemli bezle örtüp 10-15 dakika kadar tepsi mayası yapmanızı öneririm. (isteğe bağlı)
  • Üzerine dilediğiniz sosu sürebilirsiniz. Ben kendi yaptığım domates sosunu kullandım.
  • Bir miktar peynir serpiştirin. Üzerine de sevdiğiniz malzemeleri koyun. Tekrar peynir serpiştirin.

Taş Fırın Lezzetinde Pişirme:

  • Pizzayı 250 dereceye ısınmış fırına önce en alt göze yani tabana en yakın kısma koyun. Fırına göre değişerek, 5-10 dakika kadar (pizzanın tabanı kızarana kadar) kontrollü pişirin.
  • Tabanı kızaran pizzayı bu sefer fırının en üst gözüne koyun. Kaşarlar eriyip altın rengini alınca çıkarın.

Video

Notlar

Bu tariften 2 tepsi ince tabanlı pizza çıkıyor. Kalın taban seviyorsanız bütün hamuru bir tepside de kullanabilirsiniz.
2 tepsiden toplam 20-24 dilim çıktı ve her dilimi yaklaşık 130  kcal’dir. Kalori hesabı kullanacağınız malzemelere göre değişiklik gösterir.
Etiket 1 tepsi pizza hamuru tarifi, 2 tepsi pizza hamuru tarifi, bir tepsi pizza hamuru tarifi, evde pizza hamuru, evde pizza tarifi, evde pizza yapımı tepside, fırın tepsisinde pizza, fırın tepsisinde pizza tarifi, ketojenik pizza tarifi, meksika pizza, orjinal pizza hamuru, pizza hamuru, pizza hamuru malzemeleri, pizza hamuru nasıl yapılır, pizza hamuru tarifi, pizza tarifi, pizza tarifi tepside, tepsi pizzası, tepside pizza, tepside pizza tarifi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarif Değerlendirmesi




© 2024 AldenteChef